Cum te racordezi la reteaua electrica de interes public?
In functie de puterea solicitata, distanta fata de elementele retelei electrice de interes public existente si caracteristicile ei, racordarea instalatiei utilizatorilor la aceasta se realizeaza, dupa caz:
a) direct la reteaua electrica de distributie de joasa tensiune aferenta unui post de transformare;
b) la reteaua electrica de distributie de joasa tensiune, la barele unui post de transformare;
c) la reteaua electrica de distributie de medie tensiune, direct sau prin racord si post de transformare MT/JT kV;
d) la reteaua electrica de distributie de 110 kV, direct sau prin statie de transformare 110/MT kV;
e) la reteaua electrica de transport, direct la tensiunea retelei sau prin statie de transformare cu raport de transformare corespunzator.
(cf. Regulament din 21/12/2006 privind stabilirea solutiilor de racordare a utilizatorilor la retelele electrice de interes public, cap.V, art.8)
Cum te racordezi daca vrei bransament trifazat si putere peste 30 kVA?
Pentru bransament trifazat si putere peste 30 kVA (27.6 kW) posibilitatile de racordare la reteaua electrica sunt:
a) la reteaua electrica de distributie de joasa tensiune aferenta unui post de transformare existent;
b) la bara de joasa tensiune a unui post de transformare existent sau nou;
c) la reteaua electrica de distributie, de joasa tensiune redistribuita intre posturile de transformare ca urmare a construirii unui post de transformare nou;
d) la reteaua electrica de distributie de medie tensiune, prin racord si post de transformare propriu.
Care e procedura de executare a racordului la reteaua electrica?
Racordarea la reteaua electrica se face de catre operatorul de retea. Acesta poate realiza racordarea prin forte proprii sau poate contracta executia lucrarilor cu terti atestati ori, direct, cu un anumit proiectant/constructor atestat de ANRE, in cazul in care acesta a fost ales si solicitat in mod expres, in scris, de catre utilizator, inainte de incheierea contractului de racordare la reteaua electrica.
Realizarea instalatiilor din aval de punctul de delimitare sunt in responsabilitatea exclusiva a utilizatorului si se fac pe cheltuiala acestuia.
Solutia de racordare a instalatiei de utilizare a unui utilizator la reteaua electrica de interes public se stabileste, dupa caz, pe baza de fisa de solutie sau studiu de solutie.
a) Fisa de solutie se elaboreaza de catre operatorul de retea la instalatiile caruia se racordeaza instalatia electrica a utilizatorului.
b) Studiul de solutie se elaboreaza de catre operatorul de retea la instalatiile caruia se racordeaza instalatia electrica autilizatorului sau de catre alti consultanti de specialitate atestat de ANRE in conditiile legii.
Care sunt documentele necesare pt. pbtinerea avizului tehnic de racordare?
Documentatia anexata cererii de emitere a avizului tehnic de racordare are o structura ce depinde de categoria utilizatorului din care face parte solicitantul. In functie de aceasta, documentatia va cuprinde dupa caz:
a.avizul de amplasament, in copie;
b.studiul de solutie pentru racordarea la reteaua electrica, avizat de operatorul de retea;
c.datele tehnice si energetice caracteristice utilizatorilor, conform reglementarilor aprobate de autoritatea competenta;
d.certificatul de urbanism, in copie si in original, care se restituie;
e.plan de situatie la scara, cu amplasarea in zona a locului de consum/producere, atat pentru constructiile existente, cat si pentru constructiile noi sau extinderi; pentru constructiile noi sau modificari la cele existente, planul va fi avizat de organismele competente potrivit legii. Pentru consumatorii casnici este suficienta schita de amplasament, cu coordonatele din care sa rezulte precis pozitia locului de consum;
f.actele societatii, dupa caz: certificat de inmatriculare, cod fiscal sau certificat de inregistrare;
g.act de proprietate sau orice alt inscris care atesta dreptul de folosinta asupra terenului/cladirii in care se constituie locul de consum/producere pentru care se solicita avizul tehnic de racordare, in copie si in original, care se restituie. In cazul spatiilor inchiriate este necesar si acordul proprietarului pentru executarea de lucrari in instalatiile electrice.
Pentru toate categoriile de instalatii, in documentatie se vor specifica cerintele privind nivelul de siguranta in punctul de delimitare pentru a fi avute in vedere la stabilirea solutiei de racordare la reteaua electrica.
Pentru obtinerea avizului tehnic de racordare la reteaua electrica, solicitantul se adreseaza operatorului de retea:
a). direct
b) prin imputernicit legal
c). prin proiectant de specialitate
d). prin furnizor
Ce este avizul tehnic de racordare?
Avizul tehnic de racordare constituie oferta de racordare a OD (operator de distributie a energiei electrice) la cererea de racordare a utilizatorului.
Avizul tehnic de racordare contine informatii privind modul de racordare la reteaua electrica, puterea aprobata, punctul de delimitare, modul de masurare a energiei electrice, tariful care trebuie achitat la Electrica pentru realizarea instalatiei electrice de racordare.
Operatorul de retea este obligat sa transmita solicitantului avizul tehnc de racordare, in maximum 30 de zile caledaristice de la inregistrarea documentatiei complete depuse de utilizator. Pentru cazurile in care racordarea la reteaua electrica se face pe baza unui studiu de solutie , termenul se reduce la maximum 10 zile calendaristice.
Pentru utilizatorii permanenti perioada de valabilitate a avizului tehnic de racordare este de minimum 25 de ani de la data emiterii. Aceasta se prelungeste automat pana la aparitia unor modificari ale datelor care au stat la baza emiterii sau actualizarii lui.
Instalatia electrica de racordare reprezinta instalatia electrica realizata intre punctul de racordare la reteaua electrica de interes public si punctul de delimitare dintre instalatiile operatorului de retea si instalatiile utilizatorului. Instalatia de racordare cuprinde si grupul de masurare a energiei electrice, inclusiv in cazurile de exceptie, cand punctul de masurare este diferit de punctul de delimitare.
Instalatia electrica de racordare poate fi realizata numai de constructori autorizati de ANRE in acest scop.
Daca lucrarile din amonte de punctul de racord necesare pentru racordarea unui utilizator la reteaua de distributie a energiei electrice nu sunt prevazute in programul de investitii al operatorului de retea si nu exista posibilitatea realizarii ei corelate cu instalatia de racordare pana la data solicitata pentru punerea sub tensiune a instalatiei de utilizare a energiei electrice, operatorul de retea comunica acest lucru utilizatorului in oferta de racordare pe care o face prin avizul tehnic de racordare, informandu-l cu privire la termenele posibile de realizare a lucrarilor respective.
Utilizatorul poate opta pentru urmatoarele:
1. renuntarea la realizarea obiectivului pe amplasamentul locului de productie sau de consum respectiv;
2. amanarea realizarii obiectivului pana la data indicata de operatorul de retea ca termen pentru asigurarea in amonte de punctul de racord a conditiilor care sa permita racordarea;
3. suportarea costurilor de intarire a retelei electrice in amonte de punctul de racordare;
4. acceptarea altei solutii oferite de operatorul de retea;
Cheltuielile efectuate de utilizator in conditiile prevazute la punctul 3 i se returneaza acestuia de catre operatorul de retea printr-o modalitate convenita intre parti.
Ce este instalatia electrica de utilizare?
Instalatia electrica de utilizare reprezinta instalatia electrica a utilizatorului, in aval de punctul/punctele de delimitare;
In cazul mai multor puncte de delimitare se considera o singura instalatie de utilizare, numai daca instalatiile din aval aferente fiecarui punct de delimitare sunt legate electric intre ele prin retele ale utilizatorului. Prin exceptie, sursele de iluminat public sau alte sarcini distribuite, de acelasi tip si ale aceluiasi utilizator, racordate la un circuit de joasa tensiune din postul de transformare sau dintr-o cutie de distributie, se pot considera o singura instalatie de utilizare;
Ce cuprinde dosarul instalatiei de utilizare?
Dosarul instalatiei de utilizare cuprinde, dupa caz, urmatoarele documente:
a) declaratia executantului, prin care se confirma: respectarea cerintelor din avizul tehnic de racordare, realizarea instalatiei de utilizare in baza proiectului tehnic verificat in conditiile legii, cu respectarea normelor tehnice in vigoare la data executarii acesteia si cu indeplinirea conditiilor care permit punerea ei sub tensiune;
b) procesele-verbale care confirma efectuarea verificarilor si receptiei la terminarea lucrarilor, cu rezultate corespunzatoare, buletine de incercari si altele asemenea.
c) schema monofilara a instalatiei de utilizare, la nivelul necesar pentru realizarea conducerii prin dispecer, dar cel putin la nivel de interfata cu instalatia de racordare, statia de conexiuni sau tabloul general, cu precizarea protectiilor prevazute si a reglajelor acestora;
d) schema de racordare la reteaua de utilizare a surselor proprii, avizata de operatorul de retea.